Jdi na obsah Jdi na menu
 


333 Stratílkových stříkaček

3. 7. 2019

V sobotu 8. června 2019 uspořádalo ředitelství regionálního muzea ve Vysokém Mýtě setkání stříkaček a jiné požární techniky vyrobených firmou Václav Ignác Stratílek, Vysoké Mýto pod názvem „333 Stratílkových stříkaček“. Této akce se zúčastnili i zástupce našeho sboru s naší starou stříkačkou.

 Akce se konala u příležitosti oslav 120. výročí založení firmy na výrobu hasičských stříkaček, nářadí a výzbroje pro hasiče. Firmu založil Václav Ignác Stratílek v roce 1899 a pod názvy Továrna na hasicí zařízení, Karosa a Továrna hasicí techniky Polička existuje dodnes.

Tohoto setkání se se svými stroji zúčastnili hasiči z celé České republiky. Na vysokomýtském náměstí tak byly k vidění různě staré, leč vzorně udržované stříkačky ruční, koněspřežné, motorové přenosné, motorové přívěsné i stříkačky automobilové.

Při této velkolepé akci ocenili hasiči obce Kočí svého strojníka bratra Jiřího Pochobradského medailí „Za mimořádné zásluhy“. O dnes již historickou stříkačku DS 16, vyrobenou firmou Stratílek v roce 1937, se totiž bratr Pochobradský stará nepřetržitě již dlouhých 50 let.

Toto vysoké hasičské vyznamenání bratru Pochobradskému předal symbolicky vnuk zakladatele firmy p. Vlastimil Stratílek a zároveň mu poděkoval za péči o techniku a tím i udržování dobrého jména firmy Stratílek. K poděkování za práci ve sboru se také připojili velitel SDH Vysoké Mýto bratr Petr Motl (organizátor akce), bratr František Pecka s Okresní radou historie OSH Chrudim, za SDH Kočí členové výboru sboru a další účastníci akce.